Mini ptysie z pieczonej waty wieprzowej
Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!
Widziałam mini ptysie orzechowe na blogu Lily i to dało mi inspirację do zrobienia mini ptysiów z waty wieprzowej. Powodem jest to, że mam butelkę siedzącą w mojej spiżarni, gotową do użycia. Ponieważ w tym roku nie planuję smażonych ciasteczek CNY, postanowiłam poeksperymentować z podstawowym przepisem na ciasto na moje pieczone ptysie. Powstałe w ten sposób ciasto jest maślane, chrupiące i płatkowate!
Przepis na ciasto zaadaptowany z allrecipes.com.
Składnik:
Nić wieprzowa
1 ubite jajko, do glazury
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki lub 1 kostka zimnego masła, pokrojona
3 łyżki zimnej wody
Metoda:
1. Aby zrobić ciasto: W robocie kuchennym dodaj mąkę, sól i pokrojone masło. Wymieszaj pulsacyjnie, aż będzie przypominać okruchy. Następnie dodaj zimną wodę i mieszaj pulsacyjnie, aż powstanie ciasto, które oderwie się od robota kuchennego. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować cienko, wyciąć okrągłą foremką do wycinania ciastek i umieścić okrągłe ciasto w mini ptysiarce, umieścić w nim nadzienie z waty wieprzowej, zamknąć i wyjąć mini ptysie. Umieść na papierze pergaminowym i posmaruj wierzch glazurą jajeczną.
3. Piec w nagrzanym piekarniku 350'F przez 20 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia na drucianym stojaku przed przechowywaniem.
Uzyskasz około 40 mini ptysiów.
Użyłam powyższego urządzenia do robienia mini ptysiów. Występuje w trzech rozmiarach, te które ja mam są średnie i małe.
Uwaga:
Jeśli masz czas, lepiej jest plisować ptysie ręcznie, ponieważ połowa moich ptysiów rozdzieliła się podczas pieczenia w piekarniku. Ale dla własnego jedzenia jest to chyba w porządku. Te mini ptysie są tak dobre, że nie starczą na długo.