Podstawowe Pandan Buns

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Dla Pei:



Basic Sweet Bun Dough przepis autorstwa Giny z Kitchencaper:

2 3/4 szklanki mąki chlebowej
1 szklanka mąki zwykłej
1 łyżka polepszacza do chleba
1 łyżka soli
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki cukru

1 jajko
220ml zimnej wody
1 łyżka pasty pandan (Dodałam)

1/3 szklanki masła
1 łyżka płynu do zmiękczania pieczywa (opcjonalnie)

Metoda (mój sposób):

1. Dodaj wszystko zgodnie z instrukcją obsługi wypiekacza do chleba. Włącz funkcję Ciasto i pozwól, aby wypiekacz wykonał pracę.

2. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je, ugnieć kilka razy, pokrój i uformuj tak, jak chcesz. Dla powyższego kształtu bułeczek, rozwałkuj ciasto na kształt walca, wytnij pojedynczą porcję, zwiń w kulkę i umieść na kwadratowej lub okrągłej blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

Uwaga: Na tym etapie możesz dodać dowolne nadzienie, na które masz ochotę.

3. Po zakończeniu umieszczania kulek ciasta na blasze, zostaw trochę miejsca pomiędzy nimi, aby ciasto wyrosło. Przykryj folią plastikową i pozwól mu się udać przez 45-60 minut w zależności od temperatury pomieszczenia (lub podwoić rozmiar). Jest szybszy, jeśli pozwolisz mu się rozwinąć pod słońcem.

4. Kiedy podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch mlekiem lub jajkiem (posyp nasionami sezamu, jeśli lubisz) i piecz w rozgrzanym do 375'F piekarniku przez 10-12 minut. Lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu. Gdy ciepłe z piekarnika, pędzla na górze z niektórych miód / syrop klonowy (jak moje zdjęcie powyżej), aby dać mu trochę blasku.

5. Ostudzić na stojaku i można przechowywać w szczelnym pojemniku, aby pozostały miękkie do 4 dni.

Różnorodność bułeczek, które można zrobić z tego jest nieskończona, spróbuj zwykłe bułeczki, zielone bułeczki herbaciane, czekoladowe bułeczki, cynamonowe bułeczki, truskawkowe bułeczki, mieszane kolory bułeczek, itp.

Miłego pieczenia i eksperymentowania!!! :)