Pan Mee

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Na rosół z kurczaka:
-2 podudzia lub tuszka kurczaka, trochę selera, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek imbiru i trochę ikan bilis. Gotować to przez kilka godzin. Następnie odcedź go, aby uzyskać czysty bulion. To produkować bardzo słodki bulion, bez przypraw wymagane.

Dla Noodle:
-Odrobina mąki, jedno lub dwa jajka i woda. Ugniataj aż do uzyskania konsystencji ciasta. Dodaj mąki w razie potrzeby. Zwiń go na płasko za pomocą wałka i rozerwij go ręką i wrzuć do gorącej wrzącej wody, aż wypłynie na wierzch. Wyłożyć i włożyć do wywaru z kurczaka, gdy będzie gotowe do podania.

Dla mięsa mielonego i grzybów:
-Użyłam mielonego indyka zamiast mielonej wieprzowiny, każdy sposób jest w porządku. Najpierw zamarynuj grzyby chińskie, które zostały namoczone do miękkości z sosem ostrygowym, chińskim winem ryżowym i odrobiną cukru (upewnij się, że najpierw wycisnąłeś soki). Następnie wlej odrobinę oleju do woka i podsmaż mielonego indyka, aż się ugotuje i dodaj grzyby, wymieszaj dobrze, a następnie dodaj przyprawy: sos ostrygowy, sos sojowy, chińskie wino ryżowe, szczyptę cukru i pieprzu, a na koniec odrobinę oleju sezamowego. Dobrze wymieszać, wyłożyć na talerz i odstawić.

Dla Chrupiących Sardeli (ikan bilis):
-Umyć sardele wodą, osuszyć, a następnie smażyć w głębokim oleju aż do uzyskania chrupiącej skórki. wyłożyć na talerz i odstawić.

Dla Chrupiących Szalotek:
-Pokrój szalotki i smaż w głębokim oleju na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Odstaw na bok. Lub włóż pokrojone szalotki do miski do mikrofalówki i dodaj tyle oleju, aby je przykryć i smaż w mikrofalówce, aż zbrązowieją.

Inne dania boczne:
-Zielenina i kulki rybne. Użyłam zieleniny kolardowej, ponieważ taką mam w lodówce. Można użyć chai sin, lub szpinak jako substytut. Kulki rybne możesz pominąć, jeśli nie masz ich pod ręką. Dodaj je na koniec do wywaru z kurczaka, gdy będziesz gotowy do podania.

Aby złożyć:
-Wyłóż dobrą ilość makaronu w misce z kilkoma kulkami rybnymi i zieleniną, a następnie nałóż na to mięso mielone i grzyby, dodaj chrupiące anchois na wierzchu i na koniec chrupiące szalotki. Podawać na ciepło z chili padi. YUM!!!

(Serwuje się 2)