Satay z kurczaka na krótko



Minęły już ośle lata odkąd ostatni raz robiłam satay, ponieważ uważałam to danie za bardzo kłopotliwe. Co więcej, zawsze jem je w domu mojego przyjaciela A i w tutejszej restauracji M'sian, więc nie bardzo chce mi się je robić samemu. Ale ostatnio na imprezie poznałam od M prosty przepis na sos satay, który sprawił, że znów zainteresowałam się robieniem satay. Teraz mam ten krótki przepis na sos orzechowy satay, muszę tylko stworzyć moją krótką marynatę do mięsa satay dla mojego kurczaka.



Podaję mojego wilgotnego kurczaka satay (używając piersi z kurczaka) z ciastem ryżowym i ogórkiem bez pestek.



Skrócony i pyszny sos satay z orzeszków ziemnych. Spójrzcie na wyciekający olej kokosowy. M, dzięki za przepis! Na pewno się zachowa! :)


Kliknij poniżej po łatwy i pyszny przepis na sos orzechowy satay:


Moja adaptacja M's Easy Satay Peanut Sauce:

Składniki:

1/2 puszki śmietanki kokosowej
2 duże gałki kremowego masła orzechowego (Lub bardziej chrupiące masło orzechowe i pominąć mielone tosty orzechów ziemnych)
3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
3 łyżki soku z limonki
1 mała kostka tajskiego cukru palmowego (około ćwierć wielkości) (opcjonalnie)
2-4 łyżki miękkiego brązowego cukru
1/2- 3/4 filiżanki tostowane orzeszki ziemne
Woda do rozcieńczenia, jeśli jest zbyt gęste

Metoda:

W rondelku dodaj śmietankę kokosową i resztę składników. Kiedy się zagotuje, przełącz na niski poziom i mieszaj, aż na powierzchni pojawi się warstwa oleju. Dopasuj gęstość konsystencji do swoich upodobań za pomocą wody i dopraw do smaku brązowym cukrem i sokiem z limonki.

Moja Krótka Marynata do Kurczaka Satay (przepraszam bez pomiarów):

Marynować pokrojoną pierś kurczaka z kurkumą w proszku, kminem w proszku, kolendrą w proszku, trawą cytrynową w proszku, nasionami kopru włoskiego w proszku, solą i brązowym cukrem przez co najmniej 4 godziny. Posmaruj olejem rzepakowym z obu stron podczas grillowania. Z jednej piersi kurczaka wyszło mi 10 pałeczek satay.

Moja łatwa wersja Ketupak (ciasto ryżowe/kompresowany ryż):

Ugotuj ryż jak zwykle w kuchence do gotowania ryżu. Po zakończeniu, wyjąć go i rozprowadzić ryż na 9x13 patelni równomiernie, położyć górę z cling wrap / folia i naciśnij ryż w dół z jakiegoś ciężkiego obiektu. Pozostawić do zastygnięcia na co najmniej 1 lub 2 godziny. Pokrój w kostkę i podawaj z sosem satay.