Nić wieprzowa



Wata wieprzowa, moja ulubiona przekąska w dzieciństwie. Uwielbiam ją na kanapkę w chlebie lub wymieszaną z kaszą. Moja mama zwykła ją dla nas robić. Więc kiedy tu przyjechałam, musiałam poprosić ją o przepis. Powiedziała mi, jak to zrobić i jakiego sosu użyć, ale nie podała miary.

Jak we wszystkich chińskich kuchniach, szacowanie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie widziałam jeszcze chińskiego kucharza używającego łyżki miarowej do całego gotowania, to co robi to test smaku, a następnie doprawia do smaku. Gotowanie jest zdecydowanie umiejętnością, więc praktyka czyni mistrza. Trzeba gotować, im więcej się gotuje, tym więcej się wie, ile sosu dodać lub jakiego sosu lub przyprawy użyć, aby uzyskać równowagę smakową. Z tą wiedzą, to również pozwala na tworzenie nowych potraw i nowy smak.

Ok, wracając do tematu, jak widać moja nić wieprzowa nie jest wystarczająco mączysta. Być może użyłem niewłaściwej części wieprzowiny (szczerze mówiąc, nie potrafię powiedzieć, co jest czym, po prostu użyłem jakiejkolwiek wieprzowiny, którą mam w lodówce) lub nie smażyłem jej wystarczająco długo, nie mam pojęcia! W każdym razie, oto przepis, więc może wam pójdzie lepiej niż mnie.

Składniki

Mięso wieprzowe, pokrojone w paski (Użyłam około 2 1/2 szklanki)
(A)
Sos sojowy
Podwójny czarny sos sojowy
Słodki sos sojowy
Szczypta soli
4 łyżki. Cukier

Metoda

1. Zalej wieprzowinę wodą i zagotuj. Po ugotowaniu, wyjmij nieczystości. Dodaj (A), zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu, aż wieprzowina będzie miękka (z pokrywką), około 2-3 godzin. Po tym czasie otwórz pokrywkę i pozwól jej się gotować, aż płyn zgęstnieje i prawie wyparuje. Wyjąć wieprzowinę do ostygnięcia. A następnie rozdrobnić wieprzowinę palcami.

2. Rozgrzej woka na małym ogniu i smaż wieprzowinę, aż będzie sucha i rumiana. Może to zająć godzinę lub więcej. Po ostygnięciu przechowuj w pojemniku. Dla tego przepisu, I tylko plon około 1 1/2 filiżanki wieprzowiny flossy, nie dużo.

Werdykt: Myślałem, że to będzie trudne, ponieważ nie było flossy, ale byłem w błędzie. To faktycznie całkiem dobre, dużo do mojego zaskoczenia i nawet moja córka kocha go. Ale i tak wolę teksturę flossy, kto może mnie oświecić jak uzyskać taką teksturę? ;) Smażyć aż mi się ręka złamie czy jest jakaś konkretna część wieprzowiny, której należy do tego użyć? *Pomocy!*