Zalety i wady fast foodów: 20 najlepszych plusów i minusów

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Zalety i wady fast foodów: 20 najlepszych plusów i minusów.

Zalety i wady fast foodów: Wiele zapracowanych rodzin potrzebuje dziś szybkiego posiłku, który może zmieścić się z dala od domu w ich harmonogramach. To często oznacza zatrzymanie się na alternatywę szybkiego posiłku.

Szybkie jedzenie jest z definicji masowo produkowanym artykułem spożywczym, który może być przygotowany, a następnie podany, bardzo szybko. Sprzedawane jest również w restauracjach szybkiej obsługi, gdzie dostępne są opcje "sit-down", "takeout" i "drive-thru". Są one tanią alternatywą dla domowego posiłku, chociaż wydają się zawierać wątpliwą zawartość odżywczą w większości pozycji menu, zbyt.

Kanapki, hamburgery, frytki, napoje bezalkoholowe i koktajle mleczne to popularne pozycje znajdujące się w menu fast foodów. Jest to prosty sposób, aby dopasować posiłek do napiętego harmonogramu na pewno, za około 6 dolarów na osobę. Istnieje kilka zalet i wad fast foodów do rozważenia, jeśli trzeba mieć szybki posiłek. Oto kluczowe punkty, które należy rozważyć.

Czytaj także: Jak zdobyć darmowe jedzenie na Narodowych Dniach Żywności.

Zalety i wady fast foodów

Lista zalet fast foodów

Kiedy potrzebny jest posiłek, oszczędza czas.

Nawet szybkie domowe gotowanie zajmuje przeciętnej rodzinie 15-30 minut planowania i gotowania. Potem jest jeszcze czas karmienia 15-30 minut. Wizyta w restauracji typu fast-food skróci o połowę ten czas.

Można również jeść w samochodzie z fast food (choć niektóre jurysdykcje nie mogą wymagać od kierowców do jedzenia), lub nosić jedzenie do następnego miejsca przeznaczenia. Szybkie jedzenie, również w pracowite dni, pomaga ludziom znaleźć czas na wspólne posiłki.

Szybkie jedzenie daje ci możliwość zjedzenia czegoś, zamiast pominięcia posiłku.

Podczas gdy przerywany post w ostatnich latach stał się powszechną metodą kontrolowania wagi osoby, pomijanie posiłków rzadko jest dobrym pomysłem, chyba że masz w tym konkretny cel.

Najłatwiejszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu ich ilości spalanych poprzez ćwiczenia fizyczne, jak podaje NHS UK. Pominięcie posiłku prowadzi do zmęczenia, a jego zjedzenie może oznaczać utratę ważnych składników odżywczych.

Wybór zrównoważonego posiłku typu fast-food, który nie zawiera smażonych potraw, owoców i warzyw pomoże Ci osiągnąć to, czego potrzebujesz, aby zakończyć dzień bez podjadania wysokocukrowych lub wysokotłuszczowych potraw, aby zaspokoić swoje pragnienia w przyszłości.

Oferowanie opcji.

Restauracje z szybką obsługą wyrosły poza hamburgery i frytki. W Arby's można zamówić wiele popularnych kanapek, na przykład Reuben. W Taco Bell można zamówić ryżowe miseczki. Jeśli odwiedzisz Chick-Fil-A ze swoimi frytkami z gofrów, to zapraszamy Cię do nich na lemoniadę.

Można też znaleźć marki walczące o największe kawałki wołowiny i plastry bekonu, które powinny znaleźć się w burgerze. Ty również weźmiesz pod uwagę o wiele więcej niż to.

Jest w stanie zaspokoić istniejące potrzeby dietetyczne.

Istnieje osiem podstawowych alergii pokarmowych, które są przedmiotem zainteresowania ludzi. Restauracje fast food są jak inne firmy, publikujące listy alergenów dla swoich posiłków. Oznacza to, że osoby o szczególnych potrzebach żywieniowych mogą nadal cieszyć się szybkim posiłkiem, kiedy tego potrzebują.

Finansuje to firmy działające lokalnie.

Restauracje szybkiej obsługi to w większości niezależni franczyzobiorcy, których właścicielami są lokalni biznesmeni. Wśród większości sieci fast-foodów znajdują się lokale będące własnością marki, w tym McDonald's, który jest właścicielem i operatorem 18 procent wszystkich swoich placówek.

Na niektórych stanowiskach kierowniczych, każda lokalizacja zatrudnia średnio 14 pracowników, których poziom wynagrodzenia może wahać się od płacy minimalnej do 15 dolarów. Jedzenie w tych lokalach to sposób na wspieranie lokalnych firm i miejsc pracy.

Dzięki temu wiesz, czego możesz się spodziewać po jedzeniu.

Załóżmy, że jesteś na wakacjach i chcesz coś zjeść. Widziałeś już Burger Kinga. Wiesz, czego się spodziewać po menu, nawet jeśli są tam również lokalne pozycje. Pamiętasz też, że możesz dostać Whoppera i że będzie on przyrządzony w taki sam sposób, jak w Twoim rodzinnym mieście w Burger King.

Jest to jedna z głównych korzyści oferowanych przez restauracje typu fast-food. Kiedy jesteś z dala od domu, eliminują one złożoność doświadczenia związanego z jedzeniem.

Zdrowe odżywianie jest możliwe w restauracji szybkiej obsługi.

Istnieją pozycje w menu fast-foodów, które mają poniżej 500 kalorii. Być może trzeba będzie dokładniej przejrzeć menu lub zdjąć przyprawy podczas składania zamówienia, ale może się to zdarzyć. Na przykład, pojedynczy burger w Shake Shack ma tylko 360 kalorii. W In-N-Out, można dostać cheeseburgera, za 480 kalorii bez spreadu.

Możesz zamówić pełnowymiarową śródziemnomorską sałatkę z kurczakiem w Wendy's za 480 kalorii. Tylko jajko McMuffin jest 300 kalorii w McDonald's.

Dla niektórych rodzin, to sprawia, że jedzenie jest przystępne cenowo.

Wiele artykułów spożywczych jest dostępnych w menu fast-foodów od września 2017 r., Dzięki temu stołowanie się w restauracji szybkiej obsługi jest tańsze niż kupowanie artykułów spożywczych w pobliskim sklepie. Na przykład Whopper Jr. z Burger Kinga kosztuje tylko 1,29 USD i zawiera 340 kalorii. W Checkers można zamówić 2 pikantne kanapki z kurczakiem za $3,00.

Jack in the box zapewnia $0,99 za dwa tacos i $1,29 za juniora jacka. Jedno proste taco kosztuje w Taco Bell około 1 dolara za taco. Zamiast napoju, poproś o wodę i masz posiłek.

W ten sposób wiedza dietetyczna trafia do kieszeni konsumentów.

Po 2010 r. restauracje szybkiej obsługi w Stanach Zjednoczonych zostały zmuszone do umieszczania informacji o wartościach odżywczych swoich produktów spożywczych na samym jedzeniu. Kiedy w McDonald's zamawiasz Egg McMuffin, to wiesz na pewno, że dostajesz 300 kalorii. Tak więc dokonywanie świadomych wyborów dotyczących codziennych nawyków żywieniowych jest łatwiejsze.

Możesz również wykonać szybkie wyszukiwanie w Internecie na smartfonie, aby znaleźć inne informacje o wartościach odżywczych pozycji menu, ponieważ zawiera 18 g białka lub 55% dziennego spożycia sodu.

Jedzenie produktów typu fast food pozwala zachować bardziej produktywny harmonogram.

W Stanach Zjednoczonych przeciętna rodzina spędza około dwóch godzin wieczorem, zajmując się swoimi zajęciami pozaszkolnymi. Oznacza to, że czas na gotowanie w domu może być bardzo krótki.

Masz możliwość zrównoważenia swojego życia bez chodzenia głodnym w procesie, ponieważ przemysł fast-food jest dostępny w prawie każdym mieście.

Wybór takiego posiłku zajmuje o 50 procent mniej czasu niż gdybyś chciał zjeść obiad lub kolację w domu. To może nie brzmi jak dużo, ale w napiętym harmonogramie, 15-30 dodatkowych minut może być całkiem opłacalne.

Wady fast foodów

Oferuje produkty żywnościowe, które mają właściwości uzależniające.

Fast foody są zaprojektowane w taki sposób, że mają właściwości uzależniające w doświadczeniu. Ludzie czują się dobrze jedząc fast foody, co sprawia, że chcą jeść więcej. Szybka żywność może również zwiększyć uzależnienie u niektórych osób, jeśli jest spożywana przez wystarczająco długi okres czasu.

Dzięki cukrom dodanym, które pojawiają się, gdy posiłek typu fast food jest połączony ze słodzonym napojem, takim jak napój gazowany, czynnik uzależnienia jest zwiększony. Powoduje to cykl potrzeb, który zwiększa ryzyko otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych wynikających z nadwagi.

Przeciętna jakość żywności jest niższa niż w innych placówkach gastronomicznych.

Wiele restauracji szybkiej obsługi korzysta z mrożonek, które są przetwarzane poza lokalem, aby zwiększyć szybkość realizacji zamówienia. Owoce i warzywa poddawane są praktykom długotrwałego przechowywania, co ogranicza możliwość włączenia do menu produktów pochodzących z lokalnych upraw.

Większość marek usługowych QSR stosuje metody produkcji żywności luzem, obniżając w ten sposób jej jakość, aby zwiększyć możliwości przechowywania.

Jedzenie fast foodów może powodować problemy z obrzękami, wzdęciami i opuchlizną.

Kiedy chcesz zjeść posiłek typu fast-food, mieszanka soli, cukru i tłuszczu może prowadzić do problemów z zatrzymywaniem wody, znanych jako obrzęki. Ten minus jest tym, co powoduje, że niektórzy ludzie czują się wzdęci, opuchnięci lub spuchnięci po karmieniu.

Może to również prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, co może być niebezpieczne w przypadku wystąpienia chorób serca.

Spożywanie posiłków typu Fast Food niekoniecznie jest tańsze.

Średnia cena posiłku fast-food wynosi około 7 dolarów za osobę, zakładając, że każda osoba ma jedną stronę i zamówiony jest napój. Oznacza to, że 4 osobowa rodzina zapłaci 30 dolarów za posiłek z podatkiem. Jedzenie tylko jednego posiłku typu fast-food dziennie, w ciągu tygodnia, oznacza wydanie 210 dolarów na ten posiłek.

Mądre zakupy w sklepie spożywczym będą o 75% tańsze niż regularne ceny posiłków fast-food. Jeśli dodamy do tego ewentualne koszty leczenia związane z regularnym spożywaniem fast foodów, może się okazać, że nie zawsze lepiej jest korzystać z tej opcji w podróży, mimo że jest ona szybsza.

Jedzenie pożywnych potraw w niektórych restauracjach typu fast food może być niezdrowe.

Istnieją pewne dość niebezpieczne pozycje, które można znaleźć na fast-food menu dzisiaj, choć brzmią jak zdrowszej alternatywy. Na początek, w Wendy's, Pikantny Kurczak Caesar Salad oferuje 720 kalorii, 43 gramów tłuszczu i 1,760 mg sodu.

W Burger King Bacon Cheddar Ranch Chicken Salad ma 720 kalorii, 50 g tłuszczu i 1,960 mg sodu. Nawet kurczak nadziewane Fuji Apple Salad znaleźć w Panera Bread ma 570 kalorii i 34 g tłuszczu.

Znalezienie zdrowych produktów, które są świeże w restauracjach fast food nie jest łatwe.

Świeże produkty spożywcze stają się coraz bardziej popularne w restauracjach szybkiej obsługi. Jednak nie zawsze łatwo je znaleźć. Być może trzeba będzie poprosić o zamówienie niestandardowe, aby nadal móc liczyć kalorie, co nie zawsze jest skuteczne. Zdrowe produkty są często zwykle starsze, ponieważ nie są kupowane tak często.

Zamawianie odżywczej żywności wymaga więcej wysiłku niż zamawianie wysokokalorycznych, wysokotłuszczowych produktów spożywczych w fast-foodach.

Może to zwiększyć koszty leczenia rodziny.

Badania podjęte przez Kennetha Thorpe'a w 2004 roku analizowały koszty opieki zdrowotnej związane z otyłością w USA. Począwszy od 1987 r. Thorpe stwierdził, że samo występowanie otyłości oznacza 12-procentowy wzrost wydatków na opiekę zdrowotną na osobę.

W trwającym 15 lat badaniu 3000 dorosłych, osoby uczęszczające do restauracji typu fast food zaledwie dwa razy w tygodniu przytyły około 10 funtów więcej niż osoby odwiedzające je rzadziej niż raz w tygodniu.

W menu restauracji znajdują się produkty zawierające niezdrowe ilości tłuszczu, cukru i soli.

Kiedy odwiedzasz Quiznos i zamawiasz ich kanapkę z klopsikami, otrzymujesz 3580 mg sodu. Stanowi to 150 procent zalecanego dziennego spożycia.

Z kanapki, będziesz również jeść 1.530 kalorii, 81 g tłuszczu i 28 g tłuszczów nasyconych. Jeśli koncentrujesz się na dobrych nawykach żywieniowych, jedyną rzeczą, którą możesz zjeść tego dnia, będzie właśnie ta jedna kanapka.

Nie zawsze łatwo jest wiedzieć, co tak naprawdę zawiera jedzenie, które spożywamy.

Mimo, że lokale QSR muszą publikować dane dotyczące kalorii w produktach spożywczych, nie są one koniecznie zobowiązane do publikowania listy składników. Jeśli chcesz, możesz poprosić o listę składników przy kasie lub sprawdzić je w Internecie, co nie jest tak łatwe, jak wyświetlanie listy składników pozycji menu.

Zachęca to do prowadzenia intensywnego trybu życia.

Kiedy przyjrzysz się uważnie znakom umieszczonym w wielu restauracjach szybkiej obsługi, zauważysz, że większość z nich zabrania pozostawania w bezruchu. Niektóre z nich żądają nawet, abyś skończył swój posiłek w ciągu 30 minut lub mniej. Robią to, aby zachęcić klientów do lojalności, co zwiększa ich marże zysku.

Oznacza to również, że pomagają one rozpowszechniać ruchliwy styl życia, który głównie promuje konsumpcję fast foodów. Pozwala to również na zjedzenie więcej niż powinno się zjeść podczas szybkiego jedzenia.

Po pierwsze, ukończenie cyklu jedzenia trwa około 20 minut, co pozwala mózgowi rozpoznać, że jesteś w pełni sił. Jedzenie zbyt szybko prowadzi do otyłości.

WebMD zauważa, że jedzenie wolniej powoduje, że szybciej czujemy się lepiej, co skutkuje mniejszą ilością spożywanych kalorii, nawet w przypadku osób z nadwagą lub otyłością.

Werdykt w sprawie zalet i wad fast foodów

Zdarzają się sytuacje, kiedy jedynym wyborem jest zjedzenie posiłku w fast foodzie. Jeśli masz napięty grafik i nie masz czasu, aby coś przygotować, to produkty typu "złap i jedź" zaspokoją Twój głód, nie nadwyrężając przy tym Twojego budżetu.

Kiedy więcej restauracji dodaje zdrowe, niskosodowe opcje, które nie wpływają negatywnie na twoje zdrowie, gdy konwencjonalne produkty to robią, ta opcja nie jest tak kontrowersyjna, jak może być.

Zalety i wady fast foodów muszą najpierw spojrzeć na implikacje bezpieczeństwa, zanim jakiekolwiek inne rozważania będą związane z tym, jak niezdrowe mogą być te posiłki w czasie. Biorąc pod uwagę wysoki poziom tłuszczu, cukru i soli, które można znaleźć w większości żywności, prawie każda inna alternatywa jest lepszym wyborem niż fast food dla codziennych nawyków żywieniowych. Używając go delikatnie, dostać trochę umiarkowanych ćwiczeń każdego dnia, i usunąć cukru sody z równania, aby zmniejszyć ten wybór efekt.

Podziel się tym:

  • Twitter
  • Facebook

Lubię to:

Like Ładowanie...